Tänk på detta när du skaffar elbil

Det blir allt vanligare att se elbilar ute på de svenska vägarna och försäljningen har ökat markant. Vad ska du egentligen tänka på när du funderar på att skaffa en elbil? Vad kostar en elbil och är den verkligen bättre för miljön än en fossilbil?

Har tanken slagit dig att det vore smart att investera i en elbil? Hur och var kan du som vill köpa en elbil ladda den? Här får du svar på alla dina frågor.

Investera tillsammans

Det finns en del fallgropar som det gäller att ha koll på när du ska köpa elbil. Inte minst behöver du fundera över hur du ska ladda den. Bor du till exempel i en BRF kan föreningen köpa in en gemensam laddstolpe brf och få 50 % av kostnaden täckt genom ”Ladda Bilen Bidraget”. Har din bostadsrättsförening redan investerat i gemensamma laddstolpar underlättar det ditt elbilsköp eftersom du enkelt och smidigt kan ladda bilen på din ordinarie parkeringsplats. Som villaägare kan du välja att installera en laddbox på din egen garageuppfart, vilket verkligen kan löna sig eftersom du kan ladda bilen i lugn och ro medan du sover. Är du orolig över elräkningen kan du ladda bilen när kilowattpriset är som lägst.

Håll nere kostnaderna

Det som avskräcker en del köpare när det gäller elbilar är inköpspriset som ligger högt i förhållande till andra bilar. Beroende på vilka bekvämligheter du vill utrusta din elbil med samt vilket märke det handlar om kan priset på en ny elbil ligga mellan 270 000 och 650 000 kronor. Du kan hålla kostnaderna nere genom att köpa en begagnad elbil för alltifrån 50 000 kronor till upp emot 300 000.

Elbilen är dock bättre för miljön med tanke på att utsläppen för bensin- och dieseldrivna bilar är betydligt högre. Om elbilen är billigare i drift beror dock på hur du laddar den. En elmotor är till exempel betydlig mer effektiv än en förbränningsmotor där en hel del energi när det gäller bränslet går bort i form av värme. Laddar du hemma är det nämligen billigare än på snabbladdningsstationer. Du kan spara in hälften av kostnaden på att ladda med laddbox eller laddstolpe. Du behöver med andra ord fundera över om det höga inköpspriset är värt klimatgärningen och att spara pengar på drivmedel. Köper du en ny elbil kan du dock glädja dig åt att de är mycket efterfrågade på andrahandsmarknaden. Om du bestämmer dig för att köpa en begagnad elbil ska du tänka på att:

  • Kolla batterierna – de är nämligen mycket dyra och slits snabbt.
  • Se över däcken – det kostar en del med nya däck till elbil.
  • Kolla elbilens räckvidd.

Det finns en hel del att tänka på för den som vill köpa elbil. Inköpspriset kan verka avskräckande, även om lägre bränslekostnader lockar. Det viktigaste för dig som köpare är dock att se till att du kan ta dig dit du behöver. Se därför till att kolla upp att bilen orkar ta dig dit du behöver åka. En begagnad elbil är inte lika pigg som en ny och det beror på batteriet. Köper du en ny elbil har du en batterigaranti som brukar ligga på omkring 8–10 år. Kolla upp om garantin fortfarande gäller om du köper en begagnad elbil.