Ta tag i bilbesiktningen!

Att besikta bilen är en viktig del av att ha en säker bil på vägarna. Det är ett tillfälle att kontrollera bilens skick och säkerhet samt att se till att den följer de krav som ställs för att få köra på vägarna. Besiktningen görs för att garantera trafiksäkerheten och se till att fordonen som används på våra vägar är säkra för både föraren och andra trafikanter.

På bilprovningen kontrolleras bilens olika delar och system. Kontrollerna omfattar allt från bromsar och hjulupphängning till belysning och avgasutsläpp. Dessutom kontrolleras bilens identitet och att den är försäkrad. Detta är för att garantera att bilen är trafiksäker och inte utgör en fara för andra på vägarna. Att besikta bilen är en skyldighet för alla fordon som inte är helt nyproducerade. Åldersgränserna varierar beroende på varierar på fordonets typ och ålder. Det är därför viktigt att kolla upp när du bör besikta bilen nästa gång.

Hur ofta behövs en bilbesiktning?

Frekvensen för hur ofta en bil behöver besiktas varierar beroende på bilens ålder och drivmedel. För bensin- och dieselbilar behöver de som är över tre år gamla besiktas varje år. För fordon med andra drivmedel kan kraven vara annorlunda. Det är alltid bra att kolla upp vad som gäller för just din bil.

Detta händer om bilen inte blir godkänd

Om bilen inte blir godkänd på besiktningen måste de fel som upptäckts åtgärdas innan den får användas på vägarna igen. I vissa fall kan det krävas flera besök på verkstaden för att fixa problemen. Om de upptäckta felen inte åtgärdas kan det leda till ett fordonsförbud och polisanmälan.

Typ av kontroller som görs under besiktningen

Under besiktningen görs olika typer av kontroller på bilen:

  • Bromsarna
  • Hjulupphängningen
  • Styrningen
  • Karossen
  • Belysning
  • Avgassystemet med mera

Dessutom görs en kontroll av bilens identitet, servicebok och försäkring. Kontrollerna görs för att se till att bilen uppfyller de krav som ställs för att få köra på vägarna.

Att tänka på innan besiktningen

Priset kan variera beroende på var du bor och vilket besiktningsföretag du använder samt vilket fordon som gäller för dig. Du kan enkelt boka tid för bilbesiktning online och betala i förväg. Några tips att tänka på inför besiktningen är att se till att bilen är rengjord både utvändigt och invändigt. Det underlättar för besiktningspersonalen att göra sin kontroll. Dessutom är det bra att se över och byta ut trasiga eller slitna delar innan besiktningen för att öka chanserna att bilen blir godkänd.

OBS! Det förekommer många mutbrott vid besiktningar så välj ett seriöst besiktningsföretag.

Det kan också vara bra att vara i tid till besiktningen och ha med sig nödvändiga dokument som registreringsbevis och försäkringspapper. Om du har några specifika frågor eller funderingar inför besiktningen kan du kontakta bilprovningen eller besiktningsföretaget för att få svar på dem.

Det är viktigt att komma ihåg att besiktningen inte bara handlar om att uppfylla lagkrav utan också om att se till att bilen är säker att köra på vägarna. Genom att regelbundet besiktiga bilen kan du minska risken för olyckor och bidra till en säkrare trafikmiljö för alla. Besikta bilen regelbundet för din egen och andras säkerhet på vägarna!