Skydda din bil med en presenning

Om du äger en bil som ofta står stilla under vinterhalvåret finns det fördelar med att skydda den mot väder och vind. Det är bra att vara väl förberedd, där du har tillgång till rätt material så att bilen hålls i gott skick. Du kan också skydda din bil på andra sätt, och ta hand om den så att den bibehåller sitt värde så länge som möjligt.

Genom att köpa presenning till bilen och lägga över den under vinterhalvåret vinner du flera fördelar. Du kan skydda bilen även om du saknar garage, slipper rostskador under vintern och behöver inte heller lägga ner lika mycket tid på att rengöra bilen. För att undvika fukt kan det vara klokt att först lägga på ett biltäcke innan du lägger presenningen överst.

Viktigt att skydda bilen

Under vintern finns det en risk att din bil drabbas av rostskador om du inte har skyddat den tillräckligt väl. Vid inköp av en bil brukar rostskyddsgaranti medfölja i tolv år. Men Motormännens riksförbund varnar för att garantin inte är heltäckande. Den brukar endast gälla rost som kommer inifrån på grund av tillverknings- eller materialfel. Men rostskador brukar vanligtvis bero på andra saker. Det kan också vara klokt att satsa på en rostskyddsbehandling och ha koll på hur länge lackgarantin gäller.

När du ställer undan bilen under vintern är det bra att täcka över den med en presenning. Men även andra delar av bilen behöver förvaras på rätt sätt. När vinterhjulen ska tas av och det är dags att sätta på sommardäcken behöver du förvara vinterhjulen så att de inte skadas under den kalla säsongen. När de förvaras rätt åldras de inte så mycket. Du bör undvika att utsätta hjulen för hög värme, det vill säga över 25 grader. De kan förlora tryck under sommaren, därför bör du mäta däcktrycket när du ska montera på vinterhjulen igen på hösten.

Gör bilen redo för förvaring

Innan du täcker över bilen för förvaring bör du:

  • Tvätta och dammsuga bilen.
  • Fylla upp tanken samt byta filter och motorolja.
  • Sätta in ”torrbollar” i bagageutrymmet och kupén för att undvika fukt.

På vintern är det också bra att motionera batteriet med hjälp av en underhållsladdare. Om du väljer att höja ringtrycket undviker du att hjulen blir platta.