Restaurering & Restomodding

Klassisk bil byggs om till eldriven

Restomodding har blivit mycket populärt på entusiastbilsmarknaden. Veteranbilar restaureras och får kvaliteter som moderna bilar i funktion och prestanda men har kvar utseendet och känslan av den klassiska genuina bilen. 

Vi läste en intressant artikel om 16 åriga kille som startade ett bilprojekt tillsammmans med sin pappa. De lyckas tillsammans bygga om en 40 år gammal klassisk bil till elbil. Idén om att konvertera en veteranbil fick han flera år tidigare när hans pappa skaffade en elektrisk tjänstebil och samtidigt hade en gammal veteranbil i garaget. För att genomföra projektet läste de mycket fakta på nätet och startade igång forumet Elbilsbyggen Sverige på Facebook. Mycket tid gick också åt på att leta efter bildelar i Sverige och utomlands. Kostnaden på hela projektet landade på ungefär 200 000 kronor samt 800 arbetstimmar, vilket i snitt blir en timme om dagen i två års tid. Två år senare lagom till hans 18 års dag blir stod bilen klar. 

Elmotor och modern teknik

Elmotorn som valdes var av modellen Hyper9 med ett batteri på 17 KwH. Räckvidden är 30 mil per dag med en kostnad på 17 kronor. Ladd tiden från 0-100 ligger på 4,5 timmar. Modern teknik som sattes in i bilen var LED lampor, ljud och en app som styr position, laddhastighet, lås och laddning. Det finns ett flertal elektriska motorer och batterier på marknaden för konvertering av gamla bilar. Det finns också elkonverteringssatser man kan montera in.

Upplevelser och bemötande

Det svåraste i projektet sägs ha varit att förstå och tillämpa reglerna kring registrering och besiktning. Tips de ger till andra som vill göra liknande projekt är att bilar som är tillverkade innan 1993 bör gå att få godkända genom vanlig registreringsbesiktning under ”utbytt motor”. Nyare bilar får man gå genom SFRO, Sveriges fordonsbyggares riksorganisation. 

Roliga upplevelser och bemötande sägs ha varit att många personer var nyfikna och ställde frågor om bilen. Det var också personer som blev väldigt förvånade att inte bilen gav ifrån sig ett högt motorljud. Några personer trodde också att bilen var felparkerad vid el laddnings stationer.

Car Electrician