Klassiska favoritbilar

Veteranbilar & Entusiastfordon

Drömmer du om att äga en elegant klassisk bil? Letar du efter en cruiser eller en sportig modell? Kanske en Mercedes Benz 300SL, Jaguar E-Type, Porsche 911, Ford Mustang eller kanske en svensktillverkad Volvo Amazon eller Saab Sonett. Det är något med klassiska bilar som fångar vår uppmärksamhet. Kanske är det den snygga designen, de kraftfulla motorerna eller helt enkelt nostalgi faktorn. 

Klassiska bilar från Sverige

Vi har kikat på olika klassiska bilar från Sverige. Den svenska bilhistorien består av fler märken än man tror. Här har vi hittat två olika bilmodeller som vi tycker om, den första är Volvo Amazon och den andra bilen heter Saab Sonett. 

Fakta om Volvo Amazon:

 • Volvo Amazon är en personbil från Volvo som tillverkades mellan åren 1956 – 1970.

 • Amazon modeller: P120 / P130 / P220 / 123GT.
  Först ut var Amazon P120, som var en 4-dörrars modell med ponton-kaross. Sen kom Amazon P130 kom ut som var en 2-dörrars modell. Efter det Amazon P220, vilket var en 4-dörrars kombimodell med stort bagageutrymme. Volvo ville skapa en mer sportig modell och de släppte då Sista bilen som byggdes av Amazon modellerna var 123GT, en sportigare modell med 2-dörrar. Denna modell byggdes i en begränsad upplaga och är idag en mycket eftertraktad bil av samlare.

 • Det byggdes totalt 667 488 stycken Amazon bilar.

 • Amazonen var den första volvobilen med högerstyrning. 

 • Enligt Svensk Bilprovning har Volvobilarna den högsta livslängden av alla bilmärken i Sverige på 19,3 år. 

Fakta om Saab Sonett

 • Saab Sonett är en sportbil som tillverkades mellan två olika perioder, mellan åren 1955 och 1957 samt mellan 1966 och 1974 av Saab of Sweden. 

 • Saab Sonett modeller: Saab Sonett I, II , V4, III.
  Först kom Saab Sonett I som var en tvåsitsig, roadster racer med öppen topp. Tio år senare utvecklades de till kommersiellt distribuerade Sonett-modellerna II, V4 och III. Saab Sonett II var den första produktionsbilen och hade en glasfiberkaross och använde Ford Taunus V-fyra-motor. Sonett III var utrustad med en större motor än II-modellen. Den sista modellen av Sonett var V-four använde en annan fjädring och hade en större motor än III-modellen. V-four modellen hade också en annan karosstil, med lägre och mer utställda stänkskärmar.

Mercedes 300 SL en eftertraktad bilpärla

Vi ger oss ut i världen och kikar på vad andra länder har för bilhistoria. I Tyskland hittar vi en eftertraktad bilmodell som heter Mercedes-Benz 300 SL. Det är en sportbil tillverkad av den tyska biltillverkaren Mercedes-Benz mellan augusti 1954 -1963. 

Många säger att det är en av de vackraste bilarna som någonsin tillverkats. Bilen kallas också ”Gullwing” för att dess dörrar öppnas uppåt och i öppet tillstånd ser ut som vingar. Bilen är endast tillverkad i begränsad upplaga, vilket gör bilen mycket eftertraktad av samlare.

Mercedes 300 SL är en eftersökt veteranbil men exemplar 43:e blev stående i ett garage i tio år i väntan på restaurering. Ägaren av bilen insåg att en grundlig renovering skulle kosta för mycket och ta för lång tid. Bilen värderades i sitt patinerade skick till cirka 900 000 dollar, närmare 8,54 miljoner kronor. Mercedes-Benz Classic Center är nu ägare av bilen och visas på Amelia Island Concours d’Elegance tillsammans med systerbilen, chassi nummer 44.

Det kan vara möjligt att se bilen på film. Det sägs att chassi nummer 43 har tidigare figurerat i Hagertys Youtube-serie Barn Find Hunter.

Silver antique car gullwing