Därför ska du ha en domkraft i garaget

Det finns en hel del verktyg som ingår i bilentusiastens verktygslåda, men viktigast av dem alla är utan tvekan domkraften. Som bilentusiast byter du säkert dina däck själv istället för att lämna in bilen på verkstad. Då kan du ha nytta av denna artikel.

Bilmekaren har naturligtvis ett välfyllt och välsorterat garage fullt av hylsnycklar, svängjärn och skiftnycklar i alla möjliga storlekar och utföranden. Självklart har du också en garagedomkraft. Läs mer här om varför du bör ha en domkraft eller en garagedomkraft i ditt eget garage.

Fördelar med domkraft vid däckbyte

När du ska byta däck är det smart att ha en domkraft eller garagedomkraft i ditt eget garage. Som bilentusiast vill du inte spendera onödiga pengar på däckbyten som du klarar av utmärkt på egen hand. Fördelen med en domkraft är att du får hjälp att lyfta upp bilen så att du kommer åt ordentligt när du ska byta däck. Det finns olika typer av domkrafter beroende på om det är ett lätt fordon eller ett tyngre fordon som ska lyftas:

  • En mekanisk domkraft vevar du upp med hjälp av armkraft.
  • En hydraulisk domkraft på hjul pumpas upp med handtaget.
  • En tryckluftsdriven domkraft används till entreprenadmaskiner.

En domkraft hjälper dig att lyfta upp bilen så att du kan byta däck, antingen i garaget eller ute på vägen vid en eventuell punktering. Det är viktigt att använda rätt domkraft för att undvika skador både på dig själv och på bilen. Se därför till att satsa på kvalitet och prova domkraften hos återförsäljaren så att den verkligen passar din bil.

Verktyg som underlättar

För bilentusiasten och bilmekanikern är det smart att satsa på både en garagedomkaft och en vanlig saxdomkraft. Saxdomkraften förvarar du i bilen för att åtgärda däckbyten på resande fot och med en garagedomkraft kan du ta hand om hela familjens fordon oavsett storlek. När du till exempel ska byta till sommardäck är det, förutom rätt domkraft från verkstadsprodukter.se, smart att ha en hylsa med dragkraft nära till hands. Har du fått punktering är ett fälgkors för att lossa hjulbultarna ett måste. Det är också smart att ha en pallbock som extra säkerhetsåtgärd om något mot förmodan skulle hända med din domkraft. Bilar är tunga och om olyckan är framme kan rätt utrustning vara det som utgör skillnaden mellan liv och död.

Det är också bra att ha en momentnyckel när du är färdig med däckbytet så att du kan fixa bultarna. Tänk dock på att inte ta i för hårt eftersom du kan förstöra bultarna. Läs i bilens instruktionsbok hur du ska bära dig åt för att bultarna ska dras åt på rätt sätt, dvs. varken för hårt eller för löst.

När du använder din domkraft ska du dessutom alltid se till att du placerar den på exakt rätt ställe så att den kan utföra det arbete den är tänkt för på bästa sätt. Fördelen med en garagedomkraft är att du verkligen får ett verktyg som gör det lättare att hantera tyngre bilar som till exempel skåpbilar. Gillar du att meka på egen hand är en rejäl kvalitetsdomkraft något att satsa på. Du kan dessutom passa på att kolla bilens bromsar när du ändå byter däck.