Därför ska du välja bra vinterdäck

För att kunna köra säkert på snöiga och isiga vägar behöver däcken vara bra. Vinterväglag ställer höga krav på däcken. Därför ska du välja nya däck med omsorg.

Hösten är kommen vilket betyder att vintern står inför dörren. Innan kylan och snön kommer behöver du ha koll på om dina vinterdäck fungerar ett år till eller om du behöver beställa nya. Du behöver även veta när du senast måste sätta på dina vinterdäck för att köra lagligt. Att ha bra vinterdäck på bilen är a och o för att du ska köra säkert på vintervägarna. Om du vill ha ett par prisvärda däck som verkligen levererar ska du kolla in Michelin däck som finns till flera olika fordon.

Prisvärda däck

Michelin är riktiga specialister på däck. De levererar förstklassiga däck som gör att du kan köra säkert och stabilt på vägarna. Däcken är även lättkörda. Alla Michelindäck tillverkas på ett välgenomtänkt sätt som ger varje däckmodell dess egenskaper och möjligheter. Med hjälp av en däckväljare kan du enkelt hitta de rätta Michelindäcken till din bil. Även om Michelins däck är eftertraktade och märket har ett väldigt gott rykte kan du få deras innovativa och säkra däck till ett förmånligt pris. Det finns Michelindäck för alla plånböcker. Det är stor skillnad mellan bra och dåliga vinterdäck. Därför ska du investera i bra däck som Michelin.

Byt däcken i tid

Från och med den 1 december måste du har vinterdäck på bilen. Det är ett krav i Sverige som även gäller för utlandsregistrerade bilar. Tyvärr är det många som missar att byta däck i tid. Det är viktigt att byta däck i tid, framförallt för din egen och andra trafikanters säkerhet. Därför ska du beställa de nya däcken i god tid och sedan boka tid hos en verkstad eller bestämma en dag då du byter däcken själv. Det är tillåtet att ta på vinterdäcken från den 1 oktober om det förväntas vara vinterväglag där du bor eller ska köra. Vinterdäcken ska sitta på fram till 31 mars och som längst till 15 april om det inte befaras vara vinterväglag längre.

Var noggrann vid byte av hjul

När du ska byta däck själv ska du tänka på att parkera bilen på ett plant underlag. Sedan ska du se till att använda bra verktyg. Du behöver bland annat ha ett rejält fälgkors och en domkraft. Byt ett hjul i taget på bilen. Innan du hissar upp bilen ska du lätta på hjulbultarna. Ta sedan bort dem när bilen är upphissad. Du kan smörja hjulbultarna med lite fett innan du monterar hjulet. Fettet motverkar slitage och rost men tänk på att inte ta för mycket. Dra däcken mot dig när du ska ta bort det. När du har bytt hjul ska du dra åt varje fälgbult med fälgkorset. Gör jobbet noggrant, det vinner du på i längden. Ett tips är att du märker däcken för att ha koll på rotationsriktningen.

Tips inför byte av hjul på bilen:

  • Ha rätt utrustning.
  • Prioritera säkerheten.
  • Efterdra alltid hjulbultarna.
  • Kontrollera däcktrycket efter bytet.